lördag 5 november 2011

Det handlar om en annan människa som inte har samma då eller samma nu som du.

Det finns människor som inte ser andra.
De är liksom upptagna av sina föreställningar om vad någon är.
Så upptagna av sin egen uppfattning att de är oförmögna att se.
Oförmögna att se och möta en annan människa.
De förväntar sig att människan ska möta dem där de är.
De ser inte vilka steg de själva kan gå för att mötas i ett samförstånd.När det gäller mänskliga relationer är det sorgligt.

Men när det gäller lärare och elever är det värre än så.Varför envisas skolan 
(som institution)
med att tvinga 
(alla)
människor
(som befinner sig i skolåldern)
att lära sig på samma sätt år efter år efter år efter år?! 
DET ÄR ALDRIG ELEVENS FEL ATT DEN INTE LYCKAS!

Bli gärna förbannad. Men jag står för det jag säger.

Om utgångspunkten är att läraren kan och får möjlighet att möta varje elev. Möta varje elev där just den eleven är med hela sitt inre, med hela sitt förflutna med hela sitt nu. DÅ kan alla barn och unga lyckas i skolan.

Har man 400 elever i veckan går inte det. Det klarar ingen människa.Tro inte att det går att ta "då" och "nu" från eleven. 
Räkna med att det spelar en stor roll 
när lärande och kunskap står på spel. 
Kommunernas politiker måste börja förstå att det går inte att kräva det omöjliga av lärarkåren. De måste börjar prioritera rätt och hosta fram de resurser som behövs.

Rektorerna måste visa stolthet och våga stå upp för sin lärarkår och kräva politikerna på resurser värdiga en verksamhet som utvecklar våra barn och unga.

Lärarna måste börja förstå att alla barn och unga kan lyckas om vi möter dem där de är. Glöm inte det! Våga tro det! Våga kräva resurser för att klara det!

Föräldrarna måste börja samarbeta med skolan. Inte motarbeta mot skolan.

Och ni mina allra käraste unga, ni som är orsaken till att jag älskar att undervisa, orsaken till att jag doktorerar i musikpedagogik. NI måste våga lita på att vuxenvärlden vill att ni ska bli ALLT det där ni har möjlighet till. NI ÄR FANTASTISKA!3 kommentarer:

  1. Det kan vara nog så svårt med 30!

    SvaraRadera
  2. Rebecca Sahlin6 november 2011 19:06

    Du är som vanligt alldeles klok som en bok! Kunskapen som du förmedlar i ditt inlägg är ingalunda ny - den har funnits länge, men i vår tid väljer alltför många att förtränga den - främst av ekonomiska skäl. Det är förödande för oss som arbetar i skolan, men framförallt för de elever som ska orka ta sig igenom sin utbildning. I alla lagar och läroplaner har de rätt till undervisning på det sätt du beskriver - det är dags att det politiska Sverige tar sitt ansvar och börjar leva upp till dem. NU!

    SvaraRadera